مالیات سکه
نوشته شده توسط : sevda

مقدمه

مالیات سکه یکی از انواع مالیات های مختلفی است که خریداران سکه باید نسبت به پرداخت آن اقدام نمایند. از گذشته های دور تاکنون مالیات همواره جزء مهم ترین منابع درآمدی حکومت ها بوده است. منتهی این منبع درآمد با توجه به شرایط کلی کشور یا شرایط خاصی که برای یک کالا و محصول خاص ایجاد می شود، تغییر می کند. به عبارت دیگر، در برخی موارد ممکن است مالیات ها افزایش پیدا کرده و گاهی اوقات هم ممکن است دولت نسبت به کاهش آن اقدام نماید. هم چنین، برای کنترل قیمت برخی کالاها و اجناس، اعمال مالیات بر خرید و فروش آن ها الزامی است. پرداخت مالیات سکه را هم می توان از جمله این موارد در نظر گرفت. زیرا در سال های اخیر، افراد زیادی اقدام به خریداری سکه و ذخیره آن می کردند و همین موضوع سبب افزایش بی رویه قیمت سکه و طلا در بازار می شد. در نتیجه، با تصویب بخشنامه ‌ای در سال ۹۷، ساختار جدیدی برای ارائه مالیات خریداری سکه ایجاد شد.

طبق بخشنامه جدید، نحوه پرداخت مالیات سکه به صورت مستقیم است. یعنی افرادی که اقدام به خرید سکه می کنند، باید به طور مستقیم نسبت به پرداخت مالیات آن اقدام نمایند. البته از سال ۹۷ تا کنون چندین بار بخشنامه های مربوط به سکه به روز رسانی شده و نرخ مالیات در آن افزایش پیدا کرده است. با توجه به این روند، افرادی که واقعا به سکه نیاز ندارند، کم تر به سمت این بازار رفته و تا حد زیادی از احتکار سکه جلوگیری می شود. اما به هر حال کسانی که قصد خرید سکه دارند، باید از میزان مالیات تعیین شده، روش و مهلت پرداخت مالیات سکه آگاه باشند. با توجه به این موضوع، در این مطلب قصد داریم بخشنامه مالیات در نظر گرفته شده برای سکه را بررسی کرده و میزان مالیات تعیین شده را توضیح دهیم. هم چنین به مهلت پرداخت مالیات سکه ۱۴۰۱ می پردازیم تا کسانی که در سال جاری اقدام به خرید می کنند، فرصت کافی برای پرداخت مالیات را داشته باشند.



بخشنامه مالیات سکه ۱۴۰۱

همان گونه که اشاره کردیم، دولت به منظور دریافت مالیات سکه اقدام به ارائه بخشنامه جدیدی در سال ۹۷ نمود. طبق این بخشنامه، تمام کسانی که اقدام به خرید سکه از بانک مرکزی می کنند، مشمول پرداخت مالیات هستند. شرایط پرداخت مالیات و میزان آن هم به صورت کامل از این طریق برای مودیان توضیح داده شده است. البته این بخشنامه هر ساله به روز رسانی شده و اطلاعات جدید در سایت سازمان امور مالیاتی کشور منتشر می شود. بنابراین، مشمولین پرداخت مالیات سکه 1401 باید نسبت به مطالعه شرایط بخشنامه ارائه شده برای سال جاری اقدام نمایند. مهم ترین دلیل ایجاد تغییرات در آن هم وجود تورم، افزایش نرخ سکه و سایر عوامل تاثیر گذار این چنینی است. به این ترتیب، هر ساله با توجه به تغییراتی که در شرایط کشور، میزان تورم و قیمت سکه رخ می دهد، بخشنامه مربوطه هم  به روز شده و در سایت سازمان امور مالیاتی قرار می گیرد. از این رو، مشمولین این نوع مالیات می توانند از قوانین جدید مطلع شوند.

بخشنامه مالیات سکه

به طور کلی می توان گفت که بخشنامه مالیات سکه ۱۴۰۱ مانند سال های قبل چند موضوع مهم را برای فعالان این حوزه و خریداران سکه مشخص می کند. اولین مورد، میزان مالیات در نظر گرفته شده برای خرید سکه است. به این ترتیب، برای هر تعداد سکه مالیات مشخصی تعیین گردیده و به اطلاع مشمولین خواهد رسید. مورد مهم بعدی، تعیین مهلت پرداخت مالیات سکه است. این بخشنامه مشخص می کند که خریداران سکه تا چه مدت فرصت دارند مالیات تعیین شده را بپردازند. مهلت در نظر گرفته شده معمولا برای سال های مختلف مشابه است. اما گاهی اوقات ممکن است تغییراتی در آن ایجاد شود که در بخشنامه همان سال اطلاع رسانی می شود. موضوع مهم دیگر هم که از این طریق به اطلاع مردم و مشمولین رسانده می شود، نحوه پرداخت مالیات سکه است. این مورد هم در سال های اخیر تقریبا ثابت بوده است. اما اگر تغییر خاصی در روش پرداخت این مالیات ایجاد شود، در بخشنامه به آن اشاره خواهد شد.

 

بیشتر بخوانید: مالیات نقل و انتقال خودرو

 

به کانال تلگرام ما بپیوندید

به صفحه اینستاگرام ما بپیوندید

طریقه پرداخت مالیات سکه

در بخش قبل توضیح دادیم که هر ساله بخشنامه جدیدی به منظور ارائه اطلاعات لازم در مورد پرداخت مالیات سکه منتشر شده و همه نکات مربوطه را به صورت کامل توضیح می دهد. بیش تر اطلاعات بخشنامه مذکور از جمله نحوه پراخت مالیات و مهلت زمانی تعیین شده برای مودیان، در سال های اخیر تقریبا یکسان بوده اند. اما برخی موارد دیگر مانند میزان مالیاتی که به خرید سکه در تعداد مختلف تعلق می گیرد، برای هر سال با سال های قبل متفاوت است. مقدار دقیق مالیات سکه ۱۴۰۱ را در ادامه توضیح خواهیم داد تا با آگاهی کامل جهت خرید اقدام نمایید. اما قبل از آن، روش های پراخت مالیات مربوطه را بیان خواهیم کرد. زیرا کسانی که به دلایل مختلف قصد خرید سکه دارند یا شغل شان به گونه ای است که باید خرید و فروش سکه انجام دهند، لازم است با این روش ها آشنا باشند. در ادامه نحوه پرداخت مالیات سکه به صورت کامل توضیح داده ایم. 

جهت پرداخت این مالیات هم مانند سایر انواع مالیات ها نظیر خانه های خالی، مالیات بر ارزش افزوده و موارد این چنینی دیگر، راه های مختلفی وجود دارد. یکی از این روش ها مراجعه حضوری به سازمان امور مالیاتی و پرداخت مستقیم آن است. اما کاربران هم چنین می توانند با مراجعه به سامانه این سازمان، مالیات سکه را به صورت آنلاین هم پرداخت نمایند. جهت پرداخت آنلاین مالیات سکه از طریق سایت این سازمان کافی است مراحل زیر را طی کنید.

 

  1. ۱ابتدا نشانی اینترنتی سامانه سازمان امور مالیاتی یعنی my.tax.gov.ir را در مرورگر خود قرار داده و جست و جو نمایید. برای پرداخت مالیات در این سایت ترجیحا از رایانه یا لپ تاپ استفاده کنید تا در حین فرآیند با خطا و مشکل رو به رو نشوید.
  2. ۲بعد از این که نشانی اینترنتی سامانه پرداخت مالیات سکه را سرچ کردید، اولین نتیجه بالا آمده در لیست گوگل به همین آدرس و عنوان «درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی - tax.gov» را انتخاب کرده و بر روی آن کلیک نمایید.

    سایت پرداخت مالیات سکه

  3. ۳در ادامه به صفحه ورودی این سامانه می رسید. برای استفاده از خدمات این سایت هم چون مشاهده بدهی مربوط به مالیات سکه ۱۴۰۱ و پرداخت آن، لازم است نام نویسی تان را انجام داده باشید. بنابراین اگر تا کنون در این سایت ثبت نام نکرده اید، از قسمت بالای پنجره گزینه «ثبت نام» را بزنید و نام نویسی تان را انجام دهید. در غیر این صورت، اطلاعات خواسته شده برای ورود از جمله کد ملی و کلمه عبور را وارد کنید. بعد از این که اطلاعات کاربری تان را در جایگاه مشخص شده قرار دادید، کد امنیتی را هم وارد کرده و بر روی گزینه «ورود به پنل کاربری» کلیک نمایید.

    درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی

  4. ۴در مرحله بعدی ورود به سایت مالیات سکه، یک کد 6 رقمی بر روی شماره موبایل تان فرستاده می شود. این کد را در کادر مربوط به خود قرار داده و گزینه «ورود به سامانه» را بزنید.

    ورود به سامانه مالیات سکه

  5. ۵بعد از این که کد احراز هویت را به درستی وارد کردید، به حساب کاربری تان در این سایت منتقل خواهید شد. اکنون امکان استفاده از خدمات آنلاین این سامانه برای تان فراهم است. با کلیک بر روی گزینه «مشاهده قبض های مالیاتی» در سمت راست صفحه، امکان مشاهده بدهی های مالیاتی خود از جمله مالیات های مربوط به سکه را خواهید داشت. اگر در مهلت پرداخت مالیات سکه به این سایت مراجعه کرده باشید، با کلیک بر روی گزینه «پرداخت قبض های مالیاتی» در منو موجود، می توانید مالیات تان را بپردازید.

    پرداخت مالیات سکه

همان طور که مشاهده کردید، در این قسمت نحوه پرداخت مالیات سکه به شکل آنلاین و از طریق سایت سازمان امور مالیاتی را توضیح دادیم. بنابراین، در صورتی که قبلا اظهارنامه مالیاتی را تکمیل کرده و ارائه داده باشید، اکنون به راحتی امکان پرداخت مالیات تان را خواهید داشت. البته امکان پرداخت مالیات سکه با روش های حضوری مانند مراجعه به شعب سازمان امور مالیاتی هم وجود دارد. از این رو اگر به هر دلیل امکان استفاده از سامانه را نداشید، می توانید با مراجعه حضوری این مالیات را بپردازید.

 

بیشتر بخوانید: سامانه مالیات بر ارزش افزوده

 

 

میزان مالیات سکه 1401

اکنون که روش پرداخت مالیات های مربوط به سکه را می دانید، لازم است از میزان مالیات سکه ۱۴۰۱ هم اطلاع داشته باشید تا در صورت نیاز جهت محاسبه آن با مشکل مواجه نشوید. همان گونه که از ابتدای مطلب هم اشاره کردیم، از سال 1397 بخشنامه ای منتشر شد که همه اطلاعات مربوط به این مالیات را به صورت کامل در اختیار فعالین این حوزه قرار می داد. این بخشنامه هر ساله به روز رسانی شده و اطلاعاتی مانند میزان مالیات سکه برای هر سال را اعلام می کند. بنابراین، کسانی که قصد خرید سکه در سال جدید را دارند، باید این بخشنامه را مطالعه کرده تا از مقدار مالیات مربوطه مطلع شوند. البته دقت داشته باشید که روش تعیین مالیات برای خرید کم تر از 105 سکه و بیش تر از آن متفاوت است. در این قسمت هر دو روش را توضیح داده ایم تا متناسب با تعداد سکه ای که خریداری می کنید، امکان محاسبه و پرداخت مالیات سکه را داشته باشید.

میزان مالیات سکه

مالیات کم تر از 105 سکه

این روش محاسبه برای کسانی است که نهایتا قصد خرید 105 عدد سکه را دارند. طبق قانون مالیات های مستقیم، برای خریداران سکه متناسب با تعدادی که خریداری می کنند، مالیات تعیین شده است. به این صورت که هر چه تعداد سکه خریداری شده کم تر باشد، مالیات سکه به ازای هر عدد هم کم تر خواهد بود. با افزایش تعداد سکه ها، مالیات به ازای هر سکه هم افزایش پیدا می کند. بخشنامه ای که به همین منظور در هر سال منتشر می شود، میزان دقیق مالیات برای هر سکه در صورت خرید تعداد مشخص را بیان می کند. بنابراین، شما با مطالعه این بخش نامه می توانید متوجه شوید که با خرید هر تعداد سکه، مشول چه میزان مالیات خواهید شد. در ادامه میزان مالیات در نظر گرفته شده برای مقادیر مشخص سکه در سال جاری را بر اساس بخشنامه به صورت کامل بیان کرده ایم. از این رو، به راحتی می توانید نسبت به محاسبه و پرداخت مالیات سکه اقدام نمایید.

  •  کسانی که تا 5 قطعه سکه خریداری می کنند، معاف از پرداخت مالیات سکه خواهند بود.
  •  برای خرید سکه نسبت به مازاد 5 سکه تا 15 سکه، مالیاتی معادل 960 هزار تومان به ازای هر عدد تعیین می شود.
  •  برای خرید سکه نسبت به مازاد 15 سکه  تا 25 سکه، میزان 1 میلیون و 280 هزار تومان مالیات به ازای هر قطعه تعریف شده است.
  •  برای خرید سکه نسبت به مازاد 25 سکه تا 105 سکه، به ازای هر قطعه مالیاتی معادل 1 میلیون و 600 هزار تومان مشخص شده است .

با توجه به اطلاعات فوق که مربوط به بخشنامه مالیات سکه ۱۴۰۱ می باشد، هر چه تعداد سکه های خریداری شده توسط شما بیش تر باشد، لازم است مالیات بیش تر هم برای آن پرداخت نمایید. اما این بخشنامه نحوه پرداخت مالیات سکه تا 105 قطعه را مشخص می کند. برای خرید بیش از این تعداد، ساختار دیگری حاکم است که در ادامه به آن پرداخته ایم.

 

مالیات بیش از 105 سکه

همان طور که گفتیم، افرادی که نهایتا تا 105 سکه خریداری می کنند، مشمول بخشنامه مذکور هستند. بنابراین باید بر اساس فرمول های همین بخشنامه میزان مالیات کلی خود را محاسبه کرده و در مهلت پرداخت مالیات سکه که آن هم اعلام می شود، اقدامات لازم را انجام دهند. اما افرادی که بیش از 105 سکه خریداری می کنند و هم چنین کسانی که شغل شان در این حوزه است و با داشتن مجوزهای لازم از مراجع ذی ربط اقدام به خرید بیش تر این مقدار می کنند، باید اظهارنامه مالیاتی تکمیل کرده و به سازمان امور مالیاتی کشور تحویل دهند. بعد از این که اظهارنامه مالیاتی توسط خریداران تکمیل شده و به سازمان تقدیم می شود، بررسی های لازم برای تعیین مالیات سکه انجام می گیرد. با بررسی مواردی هم چون داشتن مجوز برای خرید و فروش سکه، مرتبط بودن شغل با انجام این کار یا خرید سکه بدون هیچ دلیل خاصی،‌ میزان مالیات توسط این سازمان مشخص شده و به خریدار ابلاغ می شود.

 

بیشتر بخوانید: ارسال لیست مالیات حقوق

 

مهلت پرداخت مالیات سکه

موضوع مهم دیگر در رابطه با مالیات سکه ۱۴۰۱ ، مهلت زمانی تعیین شده برای آن است. مودیان مالیاتی باید از این مهلت مطلع بوده و در اسرع وقت نسبت به پرداخت این مالیات اقدام نمایند. زیرا در صورتی که این مالیات در موعد مقرر پرداخت نشود، به صورت ماهانه برای آن جریمه دیرکرد تعلق می گیرد. ثبت جریمه دیرکرد تا زمانی که اصل مالیات و جریمه ها به صورت کامل پرداخت شوند، ادامه خواهد داشت. بنابراین، اگر در این حوزه فعالیت دارید، باید از مهلت پرداخت مالیات سکه آگاه بوده و در موعد مقرر آن را پرداخت کنید. در سال گذشته، مهلت پرداخت این مالیات تا پایان خرداد ماه 1400 بود. یعنی کسانی که در سال 99 اقدام به خریداری سکه کرده و مشمول مالیات می شدند، باید تا آخر خرداد ماه این مالیات را می پرداتند. البته این زمان در حدود 15 روز هم تمدید شد تا مودیان نهایتا تا 15 تیر ماه 1400 برای واریز مالیات شان فرصت داشته باشند.

مهلت پرداخت مالیات سکه

به احتمال زیاد، مهلت نهایی پرداخت مالیات سکه 1401 هم تا پایان خرداد ماه خواهد بود. یعنی تمام کسانی که در ساب 1400 اقدام به خریداری سکه نموده اند، باید تا آخر خرداد نسبت به پرداخت مالیات آن اقدام نمایند. اگر چه ممکن است امسال هم مانند سال قبل چند روزی این زمان تمدید شود، اما تا کنون اطلاعیه خاصی در این مورد منتشر نشده است. پس برای این که مشمول جریمه دیرکرد مالیات سکه نشوید، در اسرع وقت آن را پرداخت کرده تا خیال تان از این بابت راحت باشد. در سال قبل جریمه دیرکرد به ازای هر ماه حدود 2.5 درصد بود. امسال هم مقدار این جریمه حداقل با همین درصد اعمال می شود. البته توجه داشته باشید که مشمولین پرداخت مالیات قطعی سکه که تا پایان مهلت آن را پرداخت نکرده باشند، امکان قسط بندی آن را خواهند داشت. قسط بندی هم نهایتا تا چهار ماه و تقسیم اقساط به چهار قسمت مساوری امکان پذیر می باشد.

 

بیشتر بخوانید: سامانه معاملات فصلی

 

لغو مالیات سکه

تا این جای کار نحوه پرداخت مالیات سکه را بیان کرده و روش محاسبه آن را هم توضیح دادیم. بنابراین، اکنون شما خودتان هم می توانید بر اساس تعداد سکه ای که خریداری کرده اید، مالیات تان را محاسبه کنید. البته اگر سکه های خریداری شده از حد مشخص شده در بخشنامه بیش تر نباشند. اما یکی از موضوعاتی که بسیاری از خریداران با آن مواجه هستند، شیوه لغو مالیات سکه می باشد. در واقع، این افراد دنبال روشی هستند که به وسیله آن بتونند مالیات تعیین شده را لغو نمایند. در این رابطه باید بگوییم که امکان لغو مالیات سکه تنها در صورتی امکان پذیر است، که اشتباهی در آمار یا محاسبات رخ داده باشد. در غیر این صورت، امکان لغو پرداخت مالیات سکه برای خریداران به هیچ عنوان ممکن نیست. در مواردی هم که اشتباهی رخ داده باشد، ابتدا باید نسبت به ثبت اعتراض اقدام کنید و در صورت پذیرفته شدن اعتراض، مالیات هایی که به اشتباه تعیین شده، حذف می گردد.

 

بیشتر بخوانید: مالیات دستگاه کارتخوان

 

اعتراض به مالیات سکه

گاهی اوقات ممکن است خریداران سکه به دلایل مختلف نسبت به مالیاتی که برای شان تعیین شده، اعتراض داشته باشند. این افراد می توانند در مهلت پرداخت مالیات سکه یا در برخی موارد حتی بعد از آن، اعتراض شان را اعلام نمایند. اما جهت انجام اعتراض باید به نکاتی توجه داشته باشید. اگر تعداد سکه های شما به اندازه ای است که در بخشنامه آمده است، مالیات مقطوع بوده و اعتراض هیچ گونه تاثیری بر تغییر آن نخواهد داشت. مگر این که در تعداد سکه های ثبت شده اشتباهی رخ داده باشد. در این گونه موارد می توانید اعتراض تان را ثبت کرده و آن را پیگیری نمایید. در صورتی که اعتراض شما به مالیات سکه ۱۴۰۱ صحیح باشد، مالیات مربوط به تعداد اضافی حذف خواهد شد. در نتیجه، فقط مالیات مربوط به تعداد واقعی سکه های خریداری شده را پرداخت می کنید. اما اگر اعتراض تان رد شود، ملزم به پرداخت مالیات تعیین شده برای همه سکه های ثبت شده خواهید بود.

اعتراض به مالیات سکه

در برخی موارد تعداد سکه های خریداری شده از آن چه که در بخشنامه آمده، بیش تر است. همان گونه که در بخش های قبل توضیح داده و نحوه پرداخت مالیات سکه برای تعداد مختلف را بیان کردیم، در این گونه موارد خریداران باید اظهارنامه مالیاتی تکمیل کنند. در صورتی که مالیات در نظر گرفته شده برای آن ها در مهلت پرداخت مالیات سکه واریز نشود، تفاوت قیمت خرید سکه از بانک مرکزی با قیمت روز آن به عنوان درآمد برای این افراد محسوب می شود. همین درآمد هم مجددا مبنای دریافت مالیات قرار گرفته و باعث افزایش میزان مالیات کل آن ها خواهد شد. در این گونه موارد، مودیان می توانند با مراجعه به سازمان امور مالیاتی کشور و ارائه مدارک مورد نیاز، اعتراض به مالیات سکه را ثبت نمایند. البته این افراد در صورت نیاز می توانند روی تعداد سکه خریداری شده هم اعتراض کنند؛‌ اما از آن جایی که در این روش اظهارنامه مالیاتی تکمیل می شود، اعتراض در مورد تعداد کم تر مطرح می شود.

منبع : مالیات سکه





:: بازدید از این مطلب : 227
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 26 خرداد 1401 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: