جدول ضرایب مالیاتی
نوشته شده توسط : sevda

مقدمه

جدول ضرایب مالیاتی ۱۴۰۱ هم مانند سال های قبل توسط سازمان امور مالیاتی کشور تدوین شده و در اختیار ادارات و نمایندگان این سازمان قرار می گیرد تا بر اساس آن مالیات مودیان را محاسبه نمایند. از جمله مالیات های مهمی که در قانون مالیات کشور به تصویب رسیده است، مالیات مستقیم می باشد که به درآمد شرکت ها و مشاغل مختلف تعلق می گیرد. به عبارت دیگر، اشخاص حقیقی و حقوقی باید درصدی از درآمد خود را به عنوان مالیات به حساب دولت واریز نمایند. این مالیات هم در اکثر موارد از طریق روش خود اظهاری محاسبه و دریافت می شود. یعنی مودیان نسبت به تکمیل اظهارنامه های خود اقدام کرده و آن را به سازمان امور مالیاتی تقدیم می کنند. این سازمان هم بر همین اساس، مالیات آن ها را مشخص خواهد کرد. جدول ضرایب مالیاتی در صورتی کاربرد دارد که این روش به درستی اجرا نشده باشد. برای مثال، اظهانامه مالیاتی توسط مودی تکمیل نشده یا اطلاعات موجود در آن صحت نداشته نباشند.

در مواردی که امکان استفاده از روش خود اظهاری برای دریافت مالیات به دلایل گوناگون وجود نداشته باشد، سازمان روش های دیگری را تعیین نموده است. یکی از این روش ها، محاسبه علی الراس مالیات با استفاده از قرائن و ضرایب مالیاتی است. به عبارت دیگر، سازمان امور مالیاتی با توجه به حدس هایی که خود در مورد درآمد شما می زند و ضرایبی که برای هر نوع شغل در نظر گرفته شده است، مالیات تان را محاسبه و ابلاغ می کند. البته برای حدس درآمد از معیارهایی مانند خرید و فروش و سود ناخالص استفاده می شود که باز هم آن چنان دقیق نخواهند بود؛ از این رو بهتر است مودیان حقیقی و حقوقی نسبت به تسلیم اظهارنامه های مالیاتی اقدام کرده تا نیاز به این روش نباشد. با این حال، در ادامه جدول ضرایب مالیاتی مشاغل سال ۱۴۰۱ را برای تان آورده و توضیحات لازم را در این رابطه ارائه می دهیم تا اطلاعات کاملی در مورد ضریب مالیاتی هر شغل در سال جاری به دست آورید.



جدول ضرایب مالیاتی

همان گونه که اشاره کردیم، راه های متعددی برای محاسبه و دریافت مالیات وجود دارد. هر کدام از این روش ها هم از داده ها و ابزارهای مختلفی استفاده می کنند. جدول ضرایب مالیاتی ۱۴۰۱ یکی از داده های اصلی برای محاسبه مالیات مشاغل این سال در روش محاسبه علی الراس مالیات می باشد. قبل از این که توضیحات بیش تری در مورد این ضرایب و روش مربوطه بدهیم، ابتدا باید توجه داشته باشید که به طور کلی دو نوع مالیات اصلی در کشور ما وجود دارد. این موارد شامل مالیات مستقیم و غیر مستقیم می شوند. مالیات مستقیم مربوطه به درآمد و دارایی هایی است که اشخاص حقیقی یا حقوقی در اختیار دارند. مالیات بر درآمد و مالیات ملک نمونه هایی از مالیات مستقیم هستند. مالیات غیر مستقیم هم مانند مالیات بر ارزش افزوده، بیش تر از مصرف کنندگان کالاها و خدمات و واردکنندگان دریافت می شود. جدول ضرایب مالیاتی بیش تر با مالیات های مستقیم سروکار داشته و در روش محاسبه این نوع مالیات استفاده می شود.

جدول ضرایب مالیاتی

روش اصلی محاسبه مالیات مستقیم، روش خود اظهاری است. به این ترتیب که مودیان حقیقی و حقوقی در پایان سال مالی خود باید اظهارنامه های مالیاتی شان را تکمیل کرده و به سازمان امور مالیاتی تسلیم نمایند. مهلت تعیین شده برای اشخاص حقیقی جهت تقدیم اظهارنامه تا پایان خرداد ماه و برای اشخاص حقوقی تا پایان تیر ماه هر سال می باشد. البته این زمان به شرطی است که سال مالی آن ها از ابتدای خرداد آغاز شود. به طور کلی، این اشخاص به ترتیب ۳ و ۴ ماه بعد از پایان سال مالی جهت تسلیم اظهارنامه فرصت دارند. در صورتی که تا پایان این مهلت اظهارنامه ارائه نشده یا اطلاعات آن صحیح نباشند، از روش علی الراس و جدول ضرایب مالیاتی مشاغل سال ۱۴۰۱ برای تعیین مالیات استفاده خواهد شد. این جدول برای هر شغل یک ضریب مالیاتی تعیین نموده که در قرائن محاسبه شده توسط سازمان ضرب و مالیات نهایی را مشخص می کند. در ادامه، نحوه محاسبه مالیات در روش علی الراس را توضیح داده ایم.

نحوه محاسبه علی الراس مالیات

اگر مودیان در موعد مقرر اظهارنامه های مالیاتی خود را تکمیل و ارائه ندهند، سازمان اطلاعات درآمدی آن ها را در اختیار نداشته و باید از روش های دیگری برای تعیین مالیات شان استفاده کند. یکی از رایج ترین روش های تعیین مالیات در این گونه موارد، روش محاسبه علی الراس مالیات است. در این روش سازمان امور مالیاتی و نمایندگان آن از دو فاکتور اصلی برای تعیین مالیات استفاده می کنند که شامل قرائن و جدول ضرایب مالیاتی ۱۴۰۱ می باشند. قرائن مالیاتی به معنی تعیین درآمد شخص حقیقی یا حقوقی به صورت تقریبی بر اساس یک سری عوامل است. مواردی هم چون خرید و فروش سالانه، درآمد ناخالص یعنی درآمدی که هزینه ها از آن کسر نشده باشند و میزان تولید در کارخانجات برخی از مهم ترین معیارها در محاسبه قرائن به شمار می آیند. ضرایب مالیاتی برای شغل های مختلف هم که به صورت سالانه توسط سازمان امور مالیاتی تعیین شده و منتشر می گردد.

پس از این که قرائن مالیاتی محاسبه می شود، ضریب مالیاتی شغل مورد نظر هم از جدول ضرایب مالیاتی استخراج شده و در قرائن ضرب می گردد. عددی که از ضرب قرائن و ضرایب مالیاتی به دست می آید، همان مالیات با روش علی الراس است. با توجه به این که اطلاعات اولیه در این روش برای محاسبه قرائن خیلی جزئی نیستند، ممکن است مالیات به صورت دقیق محاسبه نشود؛ پس تا حد امکان بهتر است مودیان خود نسبت به تکمیل اظهارنامه های مالیاتی شان اقدام نموده تا مشمول روش محاسبه مالیات علی الراس نشوند. در این قسمت، یک مثال از روش محاسبه مالیات علی الراس برای تان آورده ایم تا بیش تر با کاربرد جدول ضرایب مالیاتی مشاغل سال ۱۴۰۱ آشنا شوید:

فکر کنید شما صاحب یک کارگاه تولید ظروف یک بار مصرف بوده و اظهارنامه مالیاتی خود را در موعد مقرر به سازمان امورمالیاتی تقدیم نکرده اید. پس سازمان برای تعیین مالیات شما از روش علی الراس استفاده خواهد کرد. ابتدا فرایند محاسبه قرائن شما را با توجه به اطلاعاتی هم چون خرید و فروش سالیانه و سود ناخالص تان انجام می دهد. فرض کنید پس از انجام محاسبات، درآمد کارگاه شما ۵۰۰ میلیون تومان تعیین شود. ضریب مالیاتی شغل شما هم بر اساس جدول ضرایب مالیاتی ۱۴۰۱ ، ۳۵ درصد است. اکنون قرائن شما در ۳۵ درصد ضرب شده و میزان مالیات نهایی ۱۷۵ میلیون تومان به دست می آید.

۵۰۰ * ۰.۳۵ = ۱۷۵

 

بیشتر بخوانید: سامانه عملیات الکترونیک مالیاتی

به کانال تلگرام ما بپیوندید

به صفحه اینستاگرام ما بپیوندید

جدول ضرایب مالیاتی مشاغل ۱۴۰۱

در بخش قبل، توضیحات لازم را در رابطه با جدول ضرایب مالیاتی ارائه داده و نحوه استفاده از آن برای تعیین مالیات در روش علی الراس را بیان کردیم. حال ممکن است بخواهید بدانید این جدول برای مشاغل در سال ۱۴۰۱ کی منتشر خواهد شد و روش دسترسی به آن چگونه است. در این رابطه باید بگوییم که سازمان امور مالیاتی کشور آخرین بار در سال ۹۷ نسبت به انتشار جدول ضرایب اقدام کرده است. در واقع، از سال ۹۷ تا کنون جدول جدیدی تدوین نشده و به این ترتیب، جدول ضرایب مالیاتی مشاغل سال ۱۴۰۱ همان جدول سال نود و هفت می باشد. پس کسانی که می خواهند ضرایب مالیاتی مربوط به شغل و رسته خود را در سال جاری مشاهده نمایند، باید نسبت به دانلود این جدول و بررسی اطلاعات آن اقدام کنند. در ادامه، روش دانلود این جدول و لینک مستقیم دریافت آن را هم برای تان آورده ایم تا جهت مشاهده جدول ضرایب و بررسی اطلاعات آن با مشکلی رو به رو نباشید.

جدول ضرایب مالیاتی سال ۱۴۰۱

نکته مهمی که در این باره وجود دارد و مودیان باید به آن توجه داشته باشند، تغییر اساسی سیستم دریافت مالیات از مودیانی که اظهارنامه ارائه نمی دهند در سال ۹۸ است. در این سال مصوبات جدیدی برای دریافت مالیات از مودیانی که در موعد مقرر اظهارنامه خود را تسلیم سازمان نمی کند، ارائه گردید. بر این اساس، در صورتی که مشمولین اظهارنامه شان را تقدیم نکنند، ممیز مالیاتی اقدام به تهیه یک اظهارنامه برآوردی برای آن ها خواهد کرد. در اظهارنامه مالیاتی برآوردی دیگر از جدول ضرایب مالیاتی ۱۴۰۱ استفاده نشده و معیار محاسبه مالیات، اطلاعاتی است که از فعالیت های اقتصادی مودی از طرح جامعی مالیاتی به دست می آید. با توجه به این موضوع، می توان گفت که هم روش محاسبه مالیات علی الراس و هم جدول ضرایب تا حد زیادی کارایی خود را از دست داده و دیگر مانند گذشته برای محاسبه مالیات مورد استفاده قرار نمی گیرند؛ پس بررسی این ضرایب کمک چندانی به مودیان جهت اطلاع از مالیات شان نخواهد کرد.

 

بیشتر بخوانید: سامانه مودیان

مبنای تعیین جدول ضرایب مالیاتی چیست؟

یکی از سوالات مهمی که در رابطه با جدول ضرایب مالیاتی وجود دارد، این است که مبنای تعیین این ضرایب چیست. در واقع، ضرایب مالیاتی به چه صورت و بر چه اساس تدوین می شوند. در این رابطه باید بگوییم که جدول ضرایب هر ساله برای تعیین مالیات همان سال تدوین شده و برای تهران و شهرستان ها هم تفاوت دارد. به این صورت که ابتدا کمیسیونی در تهران تشکیل شده و نمایندگان وزارت امور اقتصاد و دارایی کشور، بانک مرکزی، شورای مرکزی اصناف، نظام پزشکی و اتاق بازرگانی و صنایع و معادن در آن حضور دارند. این کمیسیون که در وزارت امور اقتصاد و دارایی تشکیل می شود، جدول ضرایب مالیاتی مشاغل سال ۱۴۰۱ را تعیین خواهند کرد. جهت این امر، مواردی هم چون وضعیت اقتصادی و معاملاتی که در گروه های شغلی مختلف انجام می گیرند، مورد نظر قرار خواهند گرفت. در نهایت، ضرایب مالیاتی مشاغل مختلف تعیین شده و جدول مربوطه جهت تعیین مالیات به روش علی الراس به وزارت اقتصاد و دارایی فرستاده می شود.

مبنای جدول ضرایب مالیاتی

اما پس از این که جدول ضرایب در تهران تصویب شد، نوبت به تدوین آن برای شهرستان ها می رسد؛ چرا که شرایط مشاغل مختلف در شهرستان ها با تهران که پایتخت کشور است، تفاوت دارد. برای تدوین جدول ضرایب مالیاتی ۱۴۰۱ در شهرستان ها هم جدول تصویب شده در تهران، به اداره امور اقتصاد و دارایی شهرستان ها ارسال می شود. در ادامه، شهرستان ها هم باید کمیسیونی تشکیل داده و جدول ضرایب خاص شهرستان خود را ایجاد نمایند. این کمیسیون هم از رئیس اداره امور اقتصاد و دارایی شهرستان، رئیس بانک ملی، نماینده شورای مرکزی اصناف و نظام پزشکی و نماینده اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تشکیل می شود. کمیسیون مذکور جدول ضرایب مالیاتی تدوین شده در تهران را بررسی کرده و بر اساس معیارهای خاص موثر بر اقتصاد شهرستان شان، تغییرات لازم را در آن ارائه و به وزارت امور اقتصاد و دارایی ارسال می کند. در صورت تایید این جدول توسط وزارت، جدول ضرایب به اداره امور اقتصاد و دارایی شهرستان ارسال خواهد شد.

بیشتر بخوانید: مالیات مهریه

دانلود جدول ضرایب مالیاتی سال ۱۴۰۱

اکنون که اطلاعات لازم را در رابطه با جدول ضرایب به دست آورده اید، ممکن است بخواهید این جدول را دریافت و ضریب مالیاتی مربوط به شغل خود را از طریق آن مشاهده کنید. در این بخش نحوه دانلود جدول ضرایب مالیاتی مشاغل سال۱۴۰۱ را برای تان توضیح می دهیم. البته دقت داشته باشید، همان طور که گفتیم این جدول از سال ۹۷ تا کنون توسط سازمان امور مالیاتی کشور منتشر نشده است. دلیل آن هم اصلاحاتی است که در قوانین مربوط به دریافت مالیات از مودیانی که اظهارنامه شان را تسلیم نمی کنند، رخ داده است؛ از این رو، جدول ضرایب مالیاتی در سال جاری همان جدولی می باشد که در سال ۹۷ توسط سازمان امور مالیاتی کشور منتشر گردیده است. به هر حال، در این جا لینک دانلود جدول ضرایب مالیاتی ۱۴۰۱ را برای تان قرار داده ایم تا امکان مشاهده و بررسی داده ها و اطلاعات آن را داشته باشید؛ اگر چه امکان دریافت آن از طریق سایت سازمان امور مالیاتی هم وجود دارد.

منبع : جدول ضرایب مالیاتی





:: بازدید از این مطلب : 189
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 21 مهر 1401 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: